Hardloopblessures

Heel veel hardlopers krijgen te maken met een hardloopblessure. Jaarlijks maar liefst 75% van de hardlopers. De kans dat je te maken krijgt met een blessure is zo groot omdat er best wat verschillende soorten blessures zijn die je kan krijgen. Hier lees je alles over verschillende soorten hardloopblessures.

 

De lopersknie en de achillespeesblessure

Een veel voorkopende hardloopblessure is de lopersknie. Dit is een zeurende of stekend pijn die zich bevindt aan de buitenkant van knie maar ook kan uitstralen naar de knieholte, de voorkant van de knie of de zijkant van het onderbeen. De achillespeesblessure is een hardnekkige blessure. De belasting op je achillespezen is tijdens het hardlopen hoog waardoor deze sneller geïrriteerd kunnen raken. Als je hier vervolgens te lang mee blijft doorlopen kan dit zorgen voor een chronische blessure.

 

Enkelblessure en shin splint

Een hardloopblessure die ook veel voorkomt is de enkelblessure. Dit komt omdat je al snel je enkel zwikt of een misstap maakt. De enkel zwelt meestal op en lopen is pijnlijk. Koel je enkel en neem rust. Daarna moet je het hardlopen weer rustig opbouwen. Bij een shin splint blessure voel je meestal een stekende en zeurende pijn aan je scheenbeen tijdens het hardlopen. Je hebt hier een vergroot risico op wanneer je niet zo vaak hardloopt. Deze blessure kan een gevolg zijn van een verkeerd loop patroon of van een te snelle opbouw van het hardlopen.

 

Hamstringblessure en hielspoor

De hamstringblessure is een hardloopblessure die je voelt in het bovenbeen. Je hebt hierbij een scheur in de pezen of in de spieren van de hamstring. Dit kan ontstaan door het ineens aanspannen van de hamstrings bij bijvoorbeeld sprinten. Bij hielspoor heb je een stekende, lokale pijn onder je hiel. Als je hier niet op tijd bij ingrijpt dan heb je een grote kans dat de pijn erger wordt en het herstel duurt hierdoor ook alleen maar langer.

 

Kniepeesklachten en zweepslag

Bij kniepeesklachten heb je het over een hardloopblessure waarbij de knieschijfpees langdurig overbelast wordt. Hier ontstaan er kleine beschadigingen in het pees weefsel. Bij zweepslag heb je een overbelaste kuitspier. Dit kunnen haarscheurtjes zijn of een echte scheur. Het heelt vanzelf maar het is wel belangrijk dat er een goed behandelplan wordt opgezet.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over hardloopblessures? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.