Blessurevrij hardlopen

Hou jij van hardlopen? Dan heb je geen zin om een blessure op te lopen. Hardlopen is een populaire sport maar toch krijgen veel hardlopers op een gegeven moment last van een blessure. Sommige hebben zelfs het gevoel alsof ze constant een blessure hebben. Benieuwd hoe je blessurevrij kan hardlopen? Dat lees je hier.

 

Train verstandig

Het is voor blessurevrij hardlopen erg belangrijk dat je op een verstandige manier traint. De meeste blessures ontstaan wanneer je jouw hardloopkilometers te snel wil opbouwen, een te hoog tempo wilt rennen en te veel traint. Hierdoor worden je spieren en pezen overbelast. Deze moeten wennen aan de belasting die toeneemt. Als je dit te snel doet dan kan door deze overbelasting een blessure ontstaan. Daarom is het aan te raden om je hardlooptrainingen rustig en geleidelijk aan op te bouwen.

 

Een goede looptechniek

De kans op blessurevrij hardlopen vergroot je door de belasting op je pezen en spieren zo goed mogelijk op te vangen. Hierdoor verklein je namelijk de kans op overbelasting. Dit kun je doen door je looptechniek te verbeteren. Je vangt de impact van elke landing beter op wanneer je jouw looppas efficiƫnter maakt. Dit kun je doen door je pasfrequentie te verhogen en meer voorover te leunen tijdens het hardlopen.

 

Het type hardloopschoenen

Het type hardloopschoenen speelt een grote rol bij blessurevrij hardlopen. Dit is wel heel persoonlijk. Waar de ene persoon een schoen nodig heeft met veel demping, heeft de ander meer profijt aan een schoen met weinig demping. Er zijn hierbij verschillende factoren die meetellen. Als je verkeerde ondersteuning krijgt of dat er iets niet klopt aan de schoen vergroot de kans op blessures. Behalve dat, is de leeftijd van de schoenen ook belangrijk. Elke keer wanneer jij een rondje gaat hardlopen verminderd de demping van de schoen.

 

Herken klachten

Een blessure kan zich uiten in lichte pijnsignalen. Een oude kwaal kan ook vaker terugkomen. Als je blessurevrij wil hardlopen is het van belang dat als je eenmaal een blessure hebt je hier niet te lang mee rond loopt. Dit zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je er langer last van hebt en dat het vaker terug kan komen.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over blessurevrij hardlopen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.