Manueel therapie


In het algemeen is manuele therapie geschikt voor hardloopgerelateerde klachten die leiden tot slechter bewegen van een gewricht(en) en die gepaard kunnen gaan met pijn.

Het specifieke terrein van de manueeltherapeut is de wervelkolom (rug en nek) en wervelkolomgerelateerde klachten, zoals uitstraling van klachten in benen en/of armen. Maar ook heup-, knie, enkel en/of armgewrichten kunnen worden behandeld.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren, het hardlopen verloopt gemakkelijker en er is pijnvermindering.

Placeholder

KNGF & NVMT

De manueeltherpeuten van het expertise centrum Hardloopblessurevrij.nl zijn gediplomeerde (sport)fysiotherapeuten met een erkende vervolg opleiding manueeltherapie. De medewerkers staan vermeld in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie (NVMT); een erkende beroepsinhoudelijke vereniging van het KNGF. De NVMT en het KNGF zijn te vinden op het internet; www.fysionet.nlwww.nvmt.nl of www.kngf.nl.

Maak een afspraak

Werkwijze
Wanneer u telefonisch of door middel van de mail contact met ons opneemt zal er met u een afspraak gemaakt worden bij ons in het expertise centrum.
In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut u vragen stellen naar de reden van het bezoek en bijvoorbeeld vragen naar het ontstaan van de hardloop gerelateerde klachten, invloeden op de klachten zoals:

  • Wat de klachten doet toe nemen;
  • Wat de klachten doet toe afnemen;
  • Of u alle bewegingen kunt maken;
  • Of u nog (pijnvrij) kan hardlopen, etc.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Verder wordt specifiek het lopen en hardlopen geanalyseerd en onderzocht met behulp van videoregistratie.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens wordt er een manueeltherapeutische diagnose en behandelplan opgesteld. De manueeltherapeut zal samen met u dit behandelplan bespreken.

Wanneer er geen indicatie is voor manuele therapie wordt met u overwogen of er mogelijk een indicatie is voor een andere therapie; zoals sportfysiotherapie, podologie, etc.

De behandeling zal niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens de dagelijkse werkzaamheden en hardlopen te optimaliseren, dit aansluitend bij uw specifieke hulpvraag.

De gemiddelde behandelsessie van de manueeltherapeut bestaat uit circa 6 behandelingen.

U kunt overleggen met uw huisarts en/of medisch specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. In dat geval kunt u met een gerichte verwijzing van een arts naar een manueeltherapeut. Het is tegenwoordig ook mogelijk om direct een afspraak te maken met de manueeltherapeut, hij zal dan in samenspraak met u kijken of manuele therapie en/of sportfysiotherapie nodig is.

Het Expertise centrumI heeft met de meeste zorgverzekeraars een contract. U krijgt de behandeling vergoed in overeenstemming met de polis die u hebt afgesloten met uw zorgverzekeraar.


Placeholder
Placeholder