Rugpijn, pijn in de bilregio, stuitpijn, pijn rond het sacro-iliacale gewricht en/of heuppijn

Sacrale stressfracturen – Wanneer er sprake is van een sacrale stressfractuur kan er sprake zijn van rugpijn, pijn in de bilregio, stuitpijn, pijn rond het sacro-iliacale gewricht en/of heuppijn. De pijn verergert bij activiteiten, waarbij in de rust de pijn weer minder wordt. De pijn verergert met name tijdens springen, op een been staan en tijdens hoge belasting activiteiten zoals hardlopen. Wandelen kan ook pijnlijk zijn, er wordt vaak langzaam gelopen, waarbij wordt gezocht naar een pijnvrije houding. De fracturen komen vaak voor bij vrouwelijke lange afstandslopers in de leeftijd 20-30 jaar.

Anatomie

Het sacrum ofwel het heiligbeen is het onderste gedeelte van de wervelkolom. De zijkanten van dit botstuk maken contact met het heupbeen waarin de kom van het heupgewricht is gelokaliseerd.

Etiologie

Een sacrale stressfractuur ontstaat doordat het belaste bot (het sacrum) niet sterk genoeg is om de gevraagde belasting vanuit de wervelkolom aan te kunnen en dus niet snel genoeg aan de belasting heeft kunnen aanpassen. De oorzakelijke factoren van deze fracturen is in te delen in intrinsieke en extrinsieke factoren.

Intrinsieke factoren
Er kan sprake zijn van een beenlengte verschil en/of andere stand afwijkingen van de benen. Vaak is er een verminderde botmassa aanwezig, is er een disfunctioneren van de spieren rond het sacrum en/of kunnen er genetische invloeden zijn.

Extrinsieke factoren

Er kunnen fouten worden gemaakt in de trainingsopbouw; een te hoge intensiteit van de training, een te snelle opbouw van de intensiteit en/of het veranderen van loopondergrond. Bij deze laatste factor kan ook het soort schoeisel en/of verandering van schoeisel een belangrijke rol spelen. Een eerder doorgemaakt trauma/ongeluk (gevallen, aangereden, zware misstap, etc.) kunnen soms als oorzaak aangedragen worden.

Diagnostiek

Om tot de diagnose sacrale stressfractuur te komen zijn er een aantal onderzoeksmiddelen beschikbaar. De sportfysiotherapeut zal in eerste instantie een vraaggesprek bij u afnemen. In dit vraaggesprek zal expliciet gevraagd worden naar eventueel doorgemaakt trauma/ongeluk. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaats vinden waarbij gekeken wordt naar de beweeglijkheid en pijn-/drukgevoeligheid van de rug en het sacro-iliacale gewricht.

Behandeling

De behandeling zal gericht zijn op het aanpakken van de oorzaak van de fractuur, maar eerst zal een aantal weken relatieve rust worden voorgeschreven. In deze periode mogen provocerende activiteiten, zoals hardlopen, niet worden uitgevoerd. Na deze tijd wordt het hardlopen, onder begeleiding van de sportfysiotherapeut, langzaam weer opgebouwd, mede op geleide van de pijn.

Literatuur

• Delvaux K, Lysens R. Lumbosacral pain in an athlete. Am J Phys Med Rehabil. 2001;80(5):388-91.
• Haun DW, Kettner NW, Yochum TR et al. Sacral fatigue fracture in a female runner: a case report. J Manipulative Physiol Ther. 2007;30(3):228-33.
• Lin JT, Lane JM. Sacral stress fractures. J Womens Health (Larchmt.). 2003;12(9):879-88.
• Major NM, Helms CA. Sacral stress fractures in long-distance runners. AJR Am J Roentgenol. 2000;174(3):727-9.
• Shah MK, Stewart GW. Sacral stress fractures: an unusual cause of low back pain in an athlete. Spine. 2002;27(4):E104-E108.

Deel het bericht

Een afspraak maken of meer informatie nodig?

Last van andere blessures?