Constante pijn aan de buitenkant van de heup

Bursitis trochanterica – Wanneer er sprake is van een bursitis trochanterica is er constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen. De pijn wordt erger door op de desbetreffende heup te gaan liggen. Traplopen en van lig tot zit komen kan ook bemoeilijkt zijn door de pijn.

Anatomie

De bursa oftewel de slijmbeurs, is een met vloeistof gevuld buidel. Een bursa bevindt zich op plaatsen waar huid en spier over een uitstekend been/bot punt moeten glijden. Rond de heup liggen 13 bursa’s.

Etiologie

Een ontsteking in de bursa (bursitis) kan komen door chronische microtrauma, artritis, verkeerd functioneren van omliggende spieren, overbelasting of een acute schade. Bij hardlopers komt meestal de bursitis trochanterica voor. De risicofactoren voor het krijgen van bursitis trochanterica kunnen verdeeld worden in intrinsieke en extrinsieke factoren

Intrinsieke factoren

Door het verkeerd functioneren van een aanhechting van de kleine bilspier en degeneratieve veranderingen in de rug kan een bursitis trochanterica eerder ontstaan. Ook het overmatig staan op de binnenkant van de voet, beenlengte verschil en/of het hebben van het “Iliotibiaal band syndroom” kan een negatieve beïnvloeding hebben. Bij hardlopers wordt nog wel eens gezien dat het been te ver naar binnen wordt gebracht tijdens het lopen.

Extrinsieke factoren

Er kunnen trainingsfouten aanwezig zijn. Ook het veel lopen op verharde ondergronden en het dragen van slecht dempende schoenen kunnen een risicofactor zijn.

Diagnostiek

Om tot de diagnose bursitis trochanterica te komen zijn er een aantal onderzoeksmiddelen beschikbaar. Allereerst zal door een vraaggesprek de sportfysiotherapeut de meeste informatie verkrijgen om een diagnose te stellen. Verder kan de bekende pijn worden uitgelokt door het been passief naar buiten te bewegen of door een buitenwaartse draaibeweging te maken.

Behandeling

De behandeling is gebaseerd op het verbeteren van de verstoorde balans tussen de spieren. Er zal een rustperiode worden ingelast. De spieren rondom de heup worden gerekt om vervolgens de spierkracht te verbeteren van vooral de spieren die een draaibeweging in het heupgewricht produceren.

Literatuur

  • Paluska SA. An overview of hip injuries in running. Sports Med. 2005;35(11):991-1014.

Een pijnlijke kliksensatie bij de heup

External, internal of intra articulaire snapping hip – Er zijn drie “vormen” van snapping hip die het meest voorkomen.

1) External snapping hip

Symptomen

Er is pijn aan de buitenzijde van het heupgewricht. Er treedt een pijnlijke kliksensatie op tijdens het hardlopen, met name bij het voorwaarts heffen en het naar binnen bewegen van het been.

Oorzaken

De gezamenlijke peesband van de grote en kleine bilspieren, aan de buitenzijde van het bovenbeen, beweegt over het botuitsteeksel van het dijbeen. De oorzakelijke factoren kunnen worden verdeeld in interne en externe factoren.

Intrinsieke factoren
Er kan een verkeerde stand aanwezig zijn van het dijbeen ten op zichte van het bekken. Ook kan het botuitsteeksel van het dijbeen vergroot zijn.

Extrinsieke factoren
Door heup en/of knieoperaties kan de stand in deze gewrichten veranderen waardoor het botuitsteeksel van het dijbeen meer gaat promineren en dus meer druk geeft op de peesband.

Diagnostiek

De diagnose wordt gesteld door het voelen van de kliksensatie bij het uitsteeksel van het bovenste deel van het dijbeen.

Behandeling

De behandeling zal vooral bestaan uit het rekken en versterken van de desbetreffende peesband. Als advies zal “actieve rust” voorgeschreven worden; activiteiten die de klachten provoceren minimaliseren, maar wel gewoon actief blijven.

2) Internal snapping hip

Symptomen

Er is een pijnlijke hoorbare en voelbare kliksensatie in de liesregio nabij de bekkenrand aanwezig. Deze pijnlijke kliksensatie wordt met name gevoeld en gehoord tijdens en/of na activiteiten. Het is vaak een chronische klacht die begint met milde pijnlijke kliks. De kliksensaties verergeren in frequentie en intensiteit binnen enkele maanden tot jaren.

Oorzaken

De m. iliopsoas, een spier die ontspringt vanuit de wervelkolom en hecht aan de binnenzijde van het bovenbeen, rolt over de heupkop of over het botuitsteeksel aan de binnenzijde van het dijbeen. Tevens kan er sprake zijn van een peesontsteking van de m. iliopsoas of van de m. rectus femoris; beiden spieren zijn heffers van het bovenbeen.

Een gebogen stand van de wervelkolom zorgt voor meer spanning van de m.iliopsoas. Dit kan resulteren in een standsafwijking in het sacro-iliacale gewricht en klachten van het heupgewricht.

Diagnostiek

In dit geval wordt de diagnose snapping hip vastgesteld door het “oproepen” van de pijn door het op lengte brengen van de m. iliopsoas en/of m. rectus femoris vanuit een maximaal ontspannen positie.

Behandeling

De behandeling zal vooral bestaan uit het rekken en versterken van de desbetreffende spieren.

Als advies zal “actieve rust” voorgeschreven worden; activiteiten die de klachten provoceren minimaliseren, maar wel gewoon actief blijven.

3) Intra articulaire snapping hip

Symptomen

Er is sprake van een pijnlijke kliksensatie welke minder hoorbaar is dan bij andere oorzaken van snapping hip.

Oorzaken

In dit geval van snapping hip ligt de oorzaak waarschijnlijk in het heupgewricht zelf. Er kan sprake zijn van losse delen kraakbeen in het gewricht en/of beschadiging van het kraakbeen. Wanneer er sprake geweest is van een trauma dan moet een scheur van de kraakbeenrand uitgesloten worden voordat er verdere diagnostiek en behandeling wordt ingezet.

Ook kan er sprake zijn van ligamentaire irritatie van de banden die over de kop van het heupgewricht rollen.

Soms is er sprake van een zeldzame heupaandoening, de synoviale chondromatose. Hierbij zijn er  kraakbeen eilandjes in het gewricht aanwezig en kan er een lichte ontwrichting van het heupgewricht aanwezig zijn.

Behandeling & diagnostiek

De diagnostiek en behandeling wordt voornamelijk verricht door de orthopedisch-chirurgisch, door middel van gerichte medische beeldvorming, artroscopie en operatief ingrijpen.

Literatuur

  • Bellabarba C, Sheinkop MB, Kuo KN. Idiopathic hip instability. An unrecognized cause of coxa saltans in the adult. Clin.Orthop.Relat Res. 1998;(355):261-71.
  • Brignall CG, Brown RM, Stainsby GD. Fibrosis of the gluteus maximus as a cause of snapping hip. A case report. J Bone Joint Surg Am 1993;75:909-10.
  • Byrd JWT. Snapping hip. Operative.Techniques.in Sports Medicine.13(1)(pp 46.-54),2005;%2005.
  • Gruen GS, Scioscia TN, Lowenstein JE. The Surgical Treatment of Internal Snapping Hip. Am J Sports Med 2002;30:607-13.
  • Konczak CR, Ames R. Relief of internal snapping hip syndrome in a marathon runner after chiropractic treatment. J Manipulative Physiol Ther. 2005;28(1):e1-e7.
  • Pelsser V, Cardinal E, Hobden R et al. Extraarticular Snapping Hip: Sonographic Findings. Am.J.Roentgenol. 2001;176:67-73.

Deel het bericht

Een afspraak maken of meer informatie nodig?

Last van andere blessures?